
NIP | |
Adres | Etiudy Rewolucyjnej 9 |
Miejscowość | Warszawa |
Kod pocztowy | 02-643 |
Telefon | 22 646 26 24 |
Opis:
Próbowanie potraw z różnych zakątków świata nie wymaga udawania się do innych krajów. Istnieją bowiem restauracje prowadzone przez prawdziwych pasjonatów, a niekiedy obcokrajowców sprowadzających oryginalne składniki z państw, z jakich pochodzą. Zainteresowanie u Polaków wzbudza między innymi kuchnia włoska, kojarząca się z makaronami oraz pizzami, choć wiele z nich przekonuje się także do kuchni indyjskiej. Przywodzi ona na myśl aromatyczne przyprawy oraz specyficzną kulturę towarzyszącą wspólnemu spożywaniu posiłków.
W Indiach przyprawy są stosowane nie tylko w celu poprawy smaku dań, ale też ze względów leczniczych. Niektóre z nich niwelują stany zapalne organizmu, poprawiają odporność i zmniejszają ryzyko występowania chorób. Co ciekawe, są one dodawane nie tylko do dań obiadowych, ale też deserów i napojów. Najczęściej kucharze sięgają po cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, kozieradkę, kolendrę oraz goździki. Na uwagę zasługuje także kurkuma pomagająca osobom z dolegliwościami trawiennymi, zwalczająca infekcje oraz hamująca namnażanie wirusów. Innymi słowy, przyprawy stosowane w tej kuchni odgrywają istotną rolę nie tylko w nadawaniu potrawom określonego smaku. Mieszkańcy Indii wykorzystują je bowiem w celach leczniczych.
Samodzielne przygotowywanie potraw tego typu wymaga zaopatrzenia się w szereg składników, które są rzadko dostępne w osiedlowych sklepach. Z tego względu dobrym rozwiązaniem może okazać się wizyta w lokalu specjalizującym się w kuchni indyjskiej. Jednym z nich jest restauracja Mandala, zatrudniająca doświadczonych kucharzy oraz wykwalifikowanych kelnerów, którzy chętnie doradzają w doborze dań i zapewniają profesjonalną obsługę.
Lokal ten stanowi doskonałe miejsce spotkań w gronie rodziny lub znajomych. Restauracja indyjska w Warszawie znajduje się w dogodnej lokalizacji, dzięki czemu można do niej dotrzeć zarówno komunikacją miejską, jak i samochodem. Goście chwalą sobie zwłaszcza sery własnej produkcji, chleby przygotowywane na miejscu oraz dania z pieca.